Witajcie :)
Co lubicie przygotowywać na obiad? Zupy, czy może bardziej sycące dania?
U nas w domach uzależnione jest to od okazji i ilości osób
zasiadających do stołu:) Niekiedy tez pojawiają się posiłki dwudaniowe:)
Dzisiaj chcemy zaproponować Wam dobrze znanego kurczaka, ale
przygotowanego trochę inaczej niż zwykle (przynajmniej u nas). Kurczak po
meksykańsku - pikantne danie z lekką nutką słodyczy. Proponujemy Wam
wykorzystać do tego przepisu pałeczki lub podudzia, które podczas
powolnego duszenia w sosie staną się idealnie miękkie. Dodatkowo nie
jest ono bardzo kaloryczne (jedna porcja kurczaka z sosem to tylko 207 kalorii), gdyż przepis pochodzi z książki "Dania
niskotłuszczowe".
Składniki (dla 4 osób):
2 łyżki oleju
8 udek kurczaka
1 drobno posiekana cebula
1 łyżeczka sproszkowanego chili (lepiej mniej)
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów
125g ziaren kukurydzy z mrożonki
Przygotowanie:
8 udek kurczaka
1 drobno posiekana cebula
1 łyżeczka sproszkowanego chili (lepiej mniej)
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów
125g ziaren kukurydzy z mrożonki
Przygotowanie:
1. Rozgrzej olej na patelni, gdy będzie gorący połóż kurczaka i obsmaż go z każdej strony. Zdejmij z patelni.
2. Cebulę posiekaj, wrzuć na patelnię (tą samą na której smażony był kurczak) - podsmaż 3-4 minuty, a następnie dodaj chili i kolendrę.
2. Cebulę posiekaj, wrzuć na patelnię (tą samą na której smażony był kurczak) - podsmaż 3-4 minuty, a następnie dodaj chili i kolendrę.
4.
Przełóż z powrotem mięso na patelnie i pogotuj w sosie 20-25 min, aż
kurczak będzie ugotowany. Dodaj kukurydzę i gotuj jeszcze przez 4-5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Podawaj z ryżem i kolorowa sałatką.
* Przepis na naszą wersję greckiej sałatki podamy Wam jutro, a w przyszłym tygodniu, zaproponujemy Wam świąteczne wypieki :)
Nasze oceny:
Basia: Danie wyszło dosyć pikantne, więc jeśli wolicie łagodniejszą wersję, dodajcie mniej chili. Bardzo mi smakowało, na pewno przygotuję je jeszcze nie raz. Moja ocena: 8/10.
5. Podawaj z ryżem i kolorowa sałatką.
* Przepis na naszą wersję greckiej sałatki podamy Wam jutro, a w przyszłym tygodniu, zaproponujemy Wam świąteczne wypieki :)
Nasze oceny:
Basia: Danie wyszło dosyć pikantne, więc jeśli wolicie łagodniejszą wersję, dodajcie mniej chili. Bardzo mi smakowało, na pewno przygotuję je jeszcze nie raz. Moja ocena: 8/10.
Julka: Świetny pomysł na pałeczki z kurczaka, które zawsze jadłam pieczone. Tutaj proponujemy Wam miłą odmianę. Smak kolendry jest silny więc można dodać trochę mniej, lub ją zmielić. Moja ocena: 8/10.
Ale super to wygląda, naprawdę! :) uwielbiam meksykańską kuchnię i kukurydzę! a co to za cudo z ryżu wyszło? :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie :)Wsadziłyśmy ryż do foremki, żeby mu nadać ładny kształt:)
UsuńWygląda przesmakowicie!
OdpowiedzUsuń